LittleBits: itt kipróbálhatod a feltalálók játékát

  • Közzétéve: 2015. október 06.
  • Szerző: Strommer Nóra

Ha azt szeretnénk, hogy otthon tapsra kapcsoljon fel a villany, vagy egy saját fejlesztésű távirányítós autót raknánk össze a gyerekekkel, netán robotkezet, már erre is van megoldás. Úgy hívják, hogy littleBits. A most 33 éves Ayah Bdeir találmánya néhány év alatt bevette a világot azzal, hogy a 8 évnél idősebb laikusok számára is lehetővé tette, hogy működő elektronikus kütyüket építsenek. A littleBits egymáshoz mágnesesen kapcsolódó kis színes áramköreit a Legóhoz szokás hasonlítani, nemcsak barátságos megjelenésük miatt, hanem mert tényleg bárki képes mozgó, világító, zenélő vagy pittyegő dolgokat alkotni a segítségükkel. Elrontani nem lehet, mert ha rosszul akarnánk összerakni, a mágnesek nem fogják hagyni.

Ha már használjuk, értsük is

Ha valaki nem mérnök vagy fejlesztő, könnyen elriaszthatja az elektronika. Ezért a belépő szintet sokkal elérhetőbbé takartuk tenni, hogy az emberek azonnal elkezdhessenek működő szerkezeteket építeni, gyorsan sikerélményhez juthassanak, és megjöjjön a kedvük ahhoz, hogy egyre összetettebb szerkezeteket rakjanak össze - nyilatkozta a littleBits feltalálója a Make Magazinnak. Így nemcsak használni tanuljuk meg a minket körülvevő eszközöket - az érintőképernyős telefont, vagy az okos háztartási gépeket -, de megérthetjük a működésüket, és magunk is képesek leszünk létrehozni hasonlókat. 

A littleBits különböző készleteit mostanra több mint 2000 iskolában és alkotóműhelyben használják a világ 100 országában, és több mint 25 különböző díjat kapott, mint innovatív oktatási eszköz.

Mit lehet ebből építeni?

Így néz ki például egy távirányítós, robotkaros, videótelefonos kisautó:

 

 

Vagy az okos hűtő, ami sms-t ír, ha rosszul csuktuk be az ajtaját és szökik az energia:

 

 

 

 

 

Hol lehet ehhez hozzájutni?

A nagykovácsi kastély területén alakuló oktatási központban idén vágtunk vágtunk bele, hogy 10 év körüli gyerekekhez hozzuk közelebb az elektronikát a littleBits segítségével. Miután április végén Magyarországon elsőként hivatalosan littleBits Chapterré váltunk, és nyáron a nagykovácsi búcsúban teszteltük a szülők és a gyerekek reakcióit, szeptemberben elindítottuk az első rendes foglalkozásokat Mező Bálint Legóra szakosodott tréner és gamifikációs szakember vezetésével. Az első alkalommal kis esztergát, legutóbb lemezjátszót építettünk, és más zajkeltő eszközöket próbálgattuk. A tapasztalatok eddig azt mutatják, hogy a játékra a gyerekek és a szülők is maximálisan nyitottak, a littleBits hosszan leköti a gyerekek figyelmét, és játék közben úgy tanulnak, hogy egy pillanatra sem unatkoznak. Ráadásul annak ellenére, hogy hagyományosan a fiúkat szokás a mérnöki és egyéb tudományos területek felé terelni, a littleBits a lányok számára is épp ugyanolyan vonzó és izgalmas.

A játék, amitől mérnök lesz a gyerekből

A több mint 300 elemből álló Pro Library végtelen számú variációs lehetőségére építve a nagykovácsi kastélyban folyamatosan tartjuk a littleBits-re épülő foglalkozásokat. Hamarosan felnőtteknek is, mivel nemcsak tanulásra jó, eredetileg prototípusok építéséhez készült. A nagykovácsi makerspace csapatával egy flippert építettünk belőle, amit a New Technology Meetupon mutattunk be. Magáról a flipperépítés tapasztalatairól a vs.hu írt cikket Ettől a játéktól akar mérnök lenni a gyereke címmel, amiben arra a fontos következtetésre jutott a szerző, hogy boldoggá teszi az a jövő, amiben a gyerekek mindenféle gépeket legózhatnak össze maguknak.

Az aktuális eseményekről és egyéb hírekről a makerspace.hu-n és a Facebook oldalunkon mindig hírt adunk, a következő foglalkozásokra már most lehet jelentkezni:

Ha semmiképp sem szeretnél lemaradni a legközelebbi alkalmakról, akkor iratkozz fel a littleBits hírlevelünkre!